img img
nonanic blogging is a website for bloggers to share their experience. It is a platform to share their thoughts and experience freely.

Instagram

Contact Us

  • Bandung
  • 081399441986

Soy-Free Kimchi

Soy-Free Kimchi

Nona sometimes wonders about people who can binge-watch Korean dramas for hours overnight without sleeping. Are their eyes made of steel or something? Why do they stay open like that? 😞 Just a reminder, staying up all night like that isn't good for your health. Besides potentially disrupting your metabolism, it's rumored that staying up all night can also lead to heartbreak. Yeah, if you stay up watching K-dramas and forget to message your significant other because you're so engrossed. Hihihi #justkidding

By the way, don't get me wrong. Nona also enjoys watching K-dramas occasionally. Sometimes Nona gets inspired by the dishes or cuisine in those Korean films. Spicy, sour, sweet, that's the characteristic of Korean cuisine loved by many around the world. Including this accompanying dish here. 

SOY-FREE KIMCHI

 

This time Nona wants to share a practical and healthier Homemade Kimchi recipe. But actually, Nona didn't make this because of watching K-dramas. It's because Mrs. Debby Jean Marie, Nona's naturopath, posted about Kimchi on her social media page. Then I immediately wanted to recook it. 

This recipe uses liquid aminos and nori as substitutes for non-MSG soy sauce. For me, who doesn't consume soy, it's a solution! Moreover, this recipe also uses low-GI sugar. Daebak, right! Thank you, Mother Debby. Oh yeah, because I like the thick texture of Kimchi, I added pears and rouks made from rice flour to the recipe (this is optional).

By the way, have you heard of #BestNic? Besides its delicious taste of sweet, sour, and savory, it's also believed to have various benefits. 

Kimchi contains probiotic bacteria (Lactobacillus) which are beneficial for our gut health. These probiotics aid digestion, boost immune function, and even improve mental health. So, for those who were feeling mentally strained thinking about someone, gather around! Huehe

Moreover, the fermentation process of kimchi over several days increases its antioxidant content. You know, antioxidants have many benefits, right? They help combat oxidative stress in the body, reduce inflammation, and lower the risk of chronic diseases like heart disease and cancer. 

So, it's clear why this food has a positive impact on our bodies, #BestNic! Let's recook it too! Then you can enjoy it while watching Korean dramas with hot rice and other foods. Happy cooking!

"Resep ini menggunakan liquid aminos dan nori sebagai pengganti kecap asin non-MSG. Buat aku yang ga konsumsi kedelai, ini sebuah solusi, sih! Selain itu, resep ini juga sudah menggunakan gula low-GI, lho. Daebak banget, kan!"

 

Nona kadang suka heran sama orang-orang yang bisa nonton drakor berjam-jam semalaman bahkan sampai gak tidur. 

Itu mata apa IGD? Kok buka terus 🙁

 

Nona mau ingetin aja, begadang terus-menerus itu tidak baik lho buat kesehatan. Selain bisa bikin metabolisme terganggu, begadang juga konon katanya bisa bikin kamu putus cinta. Lha iya, kalo begadangnya nonton drakor sampai lupa ngabarin si dia saking antengnya. Hihihi #bercandaaaa

 

By the way, don’t get me wrong. Nona juga suka kok nonton drakor sesekali. Kadang-kadang Nona suka terinspirasi oleh hidangan atau masakan yang ada di film-film Korea itu. Pedas, asem, manis, begitulah ciri khas masakan Korea yang banyak diminati berbagai kalangan di seluruh dunia. Termasuk makanan pendamping yang satu ini nih.

 

SOY-FREE KIMCHI

 

 

Kali ini Nona mau share resep Homemade Kimchi yang praktis dan lebih sehat. Tapi sebetulnya Nona bukan bikin ini gara-gara nonton drakor. Tapi gara-gara Ibu Debby Jean Marie, naturopati Nona, post Kimchi di halaman media sosialnya. Langsung deh jadi pengen recook. 🥰

Resep ini menggunakan liquid aminos dan nori sebagai pengganti kecap asin non-MSG. Buat aku yang ga konsumsi kedelai, ini sebuah solusi, sih! Selain itu, resep ini juga sudah menggunakan gula low-GI, lho. Daebak banget, kan! Kamsahamnida Ibu Debby. Oiya, karena aku suka tekstur Kimchi yang kental jadi aku menambahkan resepnya dengan buah pir dan juga rouks yang terbuat dari tepung beras (ini optional ya).

 

Eh ngomong-ngomong, #BestNic udah pada tau belum? Makanan pendamping yang satu ini selain rasanya yang enak karena asin manis asam gurih, namun juga dipercaya memiliki berbagai manfaat lho. 

 

Kimchi mengandung bakteri probiotik (Lactobacillus) yang bermanfaat buat kesehatan usus kita,   lho. Probiotik ini membantu pencernaan, meningkatkan fungsi kekebalan tubuh, dan bahkan dapat meningkatkan kesehatan mental. Nah yang kemarin-kemarin kena mental karena galau mikirin si dia, ngumpuuuulll! Huehe

 

Selain itu, proses fermentasi kimchi selama berhari-hari itu mampu meningkatkan kandungan antioksidannya. Tau kan, kalo antioksidan itu banyak manfaatnya? Membantu melawan stres oksidatif dalam tubuh, mengurangi peradangan, dan menurunkan risiko penyakit kronis seperti penyakit jantung dan kanker.